Karate Traditional - Tokai Do

Mostenirea culturala


     Numele acestei arte se leaga de viata maestrului Shinan Chiyoda, calugarul budist Eizen (cunsocut si sub numele de Daishin), care a transpus arta razboiului într-o arta a vietii.
    Shinan Chiyoda s-a nascut într-o familie cu o pozitie sociala privilegiata in acea perioada feudala. Tatal sau a fost samurai,  un insemnat vasal al imparatului,  iar conducand  cu succes diverse actiuni militare se bucura de mult respect din partea acestuia. Mama sa, de origine chineza, provenea dintr-o familie de eruditi astrologi, se bucura de onoarea de a fi sotia unui samurai.
     Dupa caderea dinastiei si a împaratului tatal sau s-a sinucis (junshi) iar mama sa din dragostea sa pentru unicul sau fiu a crutat viata acestuia ducandu-l la un templu buddhist, pe urma si-a urmat sotul în junshi. Dorinta sa testamentara a fost ca fiul sau sa schimbe arta razboiului într-o arta a pacii si l-a încredintat conducatorului templului Tokaiji din acea vreme - calugarul Godon.


Shinan Chiyoda


     Templul Tokaiji, o fortareata a buddhismului asemanatoare manastirii chineze Shaolin a fost cea care a marcat profund viata copilului Chiyoda. Acest templu avea o organizare de exceptie, religia, cultura, stiinta (medicina traditionala) si artele martiale se îmbinau perfect.
    Calugarul Godon a contribuit in mod activ la transformarea artelor martiale chineze în arte martiale japoneze care sa corespunda societatii nipone si mai ales conceptiei despre buddhism care s-a transformat din C`han în Zen. Avand în sînge arta razboiului mostenita de la tatal sau, gingasia mamei si întelepciunea maestrului sau, Chiyoda a pus bazele unei forme martiale pe care a ridicat-o la nivel de Arta. Scopul sau era de a forma o Arta completa care sa fie in masura sa conduca omul pe Cale. Astfel, a dezvoltat exercitii fizice inspirate din antrenamentele samurailor dar scopul lor era strict defensiv ducand in timp la aparitiat kin-do iar pe urma kata.


Chiyoda Ryu


                Calugarii templului au numit arta tanarului Chiyoda-Chiyoda Ryu (scoala lui Chiyoda), dar el a numit-o mai tarziu Taichiodo ryu - Scoala Caii Corpului si Energiei. Aceasta arta martiala a îmbogatit patrimoniul Budo-ului alaturi de alte arte cu rezonanta cum ar fi Katori Shinto Ryu,TenshinShoden Ryu, Shito Ryu, Kokudo Ryu, Shorinji Ryu, Shoriuki Ryu, Uechi Ryu, Takeda Ryu, Kyoku Ryu. Marii maestri ai zilelor noastre cum ar fi Funakoshi Gichin, Chibana Chochin, Mabuni Kenwa, Jigoro Kano, Nambu Yoshiano, Nakayama Masatoshi, Otsuka Mideori, Ueshiba Morihei, Koichi Tohei au studiat cu intemeietorii acestor arte care de multe ori raman anonimi sau numele lor se pierde în istorie.
                Odata perfectionata aceasta arta, la insistentele discipolilor, Chiyoda a acceptat sa fie numit SHIHAN (Mare Maestru), fondator al scolii Taichiodo. Chiyoda a avut cinci discipoli dintre caredoi si-au pierdut viata în al  II – lea razboi mondial la Sarapporo (este vorba despre Sensei Kimura si Sensei Namashi), un alt discipol (Sensei Koji),  a murit în incendiul din Tokyo salvand viata a zece copii, iar ceilalti doi au fost trimisi în misiune. Sensei Akinko a plecat pentru a duce invatatura mai departe în Statele Unite iar Sensei Shigeo a venit in Europa. Acestia doi din urma, timp de douazeci de ani au facut cunoscuta cultura, religia si artele martiale traditionale japoneze in intreaga America si Europa, dar într-un mod aparte.Si-au ales cu grija elevi care sa transmita traditia mai departe, pastrand vie flacara aprinsa cu mult timp in urma de Shihan Chiyoda.


Shigeo Fukuda

     Maestrul Shigeo Fukuda, nascut în 1933 la Osaka, a fost alaturi de Shihan Chiyoda mai bine de 25 de ani. Fukuda a avut un rol important in dezvoltarea si promovarea artelor martiale, dar cel mai important aspect  fost valorificarea mostenirii spirituale prin educarea elevilor sai. Adept al buddhismului Zen, el insusi calugar Rinzai , a reusit sa creeze o metodologie de predare compatibila cu conceptia europeana despre viata.


Tokai Do in Romania


     Arta pe care a predat-o în Europa se numeste TOKAI DO. Etimologic,TOKAI poarta doua simboluri cel de TOSHIE(batran) si cel de  BUNKAN (cultura), urmate de ideograma DO (Cale).
Sensei Shigeo Fukuda  a lasat aceasta exprimare sa fie libera si astfel TOKAI DO se poate scrie prin trei ideograme japoneze diferite, sau printr-o pictograma chineza , care se vor traduce într-un singur mod CALEA STRAVECHE .
     Intre anii 1978-1988 Sensei Fukuda a adus aceasta arta si in România unde a ales un grup restrans de practicanti ai artelor martiale. Aceasta scoala s-a numit CHIYODA RYU si timp de 10 ani a urmarit formarea unui corp-mental-spirit care sa coexiste intr-o armonie ancestrala. Tokai Do nu a fost menita doar ca scoala de arte martiale ci ca o scoala cu un profund caracter spiritual, ea fiind cea care foloseste koanul pentru formarea discipolului atat in plan fizic cat si pe plan spiritual.
     Sensei Fukuda are acest merit de a fi adus lumina invataturilor buddhiste, fapt ce se oglindeste prin discipolii sai care azi sunt continuatorii traditiei vechii scoli Chiyoda ryu. Din cate se stie, Europa ar avea numai 10 centuri negre Tokai Do fapt ce demonstreaza caracterul traditional al transmisiei invataturilor.

               
     Tokai Do este  arta de a trai in armonie cu oamenii si Universul iar cei care imbratiseaza aceasta arta sunt favorizati de Karma pentru a urma aceasta Cale. Sensei Fukuda spunea adesea ca trupull si spiritul sunt de nedespartit. Pentru a constientiza aceasta trebuie sa le cunosti, apoi sa le stapanesti, apoi sa te antrenezi pentru a le unifica .
     În anul 1985 la moartea lui Chiyoda, Sensei Fukuda si Sensei Akinko au fost ridicati la rangul de SHIHAN,fiind descendenti directi, iar la implinirea misiunii asumate cu atata dedicare s-au întors în Japonia.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu